Hledat
Filters
Zavřít
RSS

Zápisník příspěvky '2022' 'leden'

Jak pečovat o pleť a pokožku v zimě

Zataženo, větrno, deštivo, někdy dokonce i sněživo, teploty okolo nuly a nedostatek slunce - tak se v posledních letech projevuje zima v našich podnebných podmínkách. Nepříznivé počasí se spolu s dalšími faktory, jako je stres, znečištěné ovzduší či nevyvážená strava a nedostatečný pitný režim, může projevovat na kondici naší pokožky. A přiznejme si, že zima není úplně jednoduchým obdobím – letní dovolené v nedohlednu, málo slunce, málo světla, podrážděné žlučníky po vánocích a novoroční pracovní stresy. Uspěchaná doba se nám snadno vrývá do tváří i pokožky celého těla. (Pokud teda nemáte hlavu v totálním zenu.)

Trocha teorie

Jako všechny ostatní orgány je i naše kůže chytrý kus člověka. Probíhají v ní důležité a komplexní procesy. Zajišťuje správnou termoregulaci a poskytuje ochranný film, který zadržuje v kůži dostatečné množství vody a nepropouští dovnitř cizorodé látky z vnějšího prostředí. Udržováním optimálního množství vody v kůži napomáhá její pružnosti a dobře hydratovaná pokožka je jemná, vláčná a elastická. Zima, která nám při procházce leze až za konečky prstů, však uvádí do volnějšího režimu naše mazové žlázy, čímž se snižuje tvorba ochranného filmu pokožky. Vysoké teploty v přetopených místnostech pak působí opačným efektem a ještě je v nich také nižší vlhkost vzduchu, která způsobuje vysušování. V zimě také obecně přijímáme méně tekutin, což k vysušenému stavu pokožky jen přispívá. Ve špatné kondici kromě kůže mohou být i lámavé nehty a roztřepené vlasy. Časté mytí horkou vodou a používání agresivních sprchových gelů či mýdel také přispívá k dalšímu vysoušení pokožky a jejímu podráždění.[1]

Podtrženo sečteno - efekt sněhové koule, nabalování nepříznivých okolností, máme na světě!

Na správné kondici naší pokožky se podílí spousta látek a procesů. Pro zvídavé doporučujeme učebnice biologie a chemie, kde se dočtete o všech lipidech, ceramidech, epidermis a dalších radostech. My zde bohužel vyčerpávající faktografický exkurz neposkytneme, ale zmíníme alespoň několik důležitých pojmů.

Začneme humektanty. Jsou to ve vodě rozpustné látky s vysokou absorpční schopností a nejdůležitější je, přitahují vodu z vnějšího prostředí a epidermis. Pomáhají nám s hydratací, pokud se jich přirozenou cestou nedostává. Nejspíše je znáte ani o tom nevíte. Jsou to například kyselina hyaluronováaloe vera či glycerin.

Okluziva pokrývají vnější vrstvu pokožky a zamezují ztrátě hydratace. Zde přichází na řadu rostlinné oleje. A nejlepší jsou ty s vyšším obsahem kyseliny linolové jako je konopí, slunečnice, jojobahroznový či makový.

Emolienty změkčují, vyživují a vyhlazují pokožku, jelikož vyplňují prostory po olupujících se kožních buňkách, a pomáhají tak zmírnit odpařování vody z pokožky. A zase ty oleje, tentokrát například suchý olej skvalen, ricinový, mandlovýavokádový a rostlinná másla.[2]

Aby vše správně fungovalo jak má, je důležité oleje nanášet na vyčištěnounavlhčenou pleť. Pokud tedy ošetřujete pokožku oleji, nezapomínejte na to, že oleje ji nezvlhčují, ale pouze v ní vlhkost uzavírají. Jednoduše řečeno.

Olej bez oleje s olejem

Rostlinné oleje neslouží pouze na vaření. Spektrum jejich využit je podstatně širší. Mimo jiné jsou pro své skvělé vlastnosti hojně využívány i v kosmetice. A určitě se je nemusíte bát použít na tělo v jejich základní, čisté formě. Druhů rostlinných olejů je nespočet. Získávají se lisováním či extrakcí ze semen a dužin plodů, na které si jen vzpomenete. A jelikož přirozeně obsahují mastné kyseliny, jež jsou nejvýznamnější složkou lipidů, slouží jako náhrada kožního mazu.[3] Část naneseného oleje a složek v něm obsažených se totiž dokáží, na rozdíl od vody, dostat pod lipidovou vrstvu pokožky, tím v ní jednak udržují vlhkost a nechají ji hydratovanou, a druhak zabraňují strašákovi jménem transepidermální ztrátou hydratace, která spolu s narušeným ochranným filmem dokáže způsobit opravdovou neplechu. Zapříčiňuje totiž vysušování pokožky, která se stává citlivou, s radostí nechává vykukovat na svět vrásky, široké póry a černé tečky. Působí tedy jako okluzanty či emolienty a pomáhají nám starat se o to, aby naše pokožka byla stále v kondici.[4]

Olej na suchou a citlivou pokožku

Pokud máte suchou a citlivou kůži, nebojte, není to hned symptom nějaké zákeřné kožní nemoci, může jít jen o dehydrataci. U lidí staršího věku je pak způsobena přirozenými projevy stárnutí. Již po 40 roce života se snižuje tvorba mazu, dochází tak k narušení kožního filmu a je tedy vhodné se relativně brzy začít poohlížet po dobré regenerační péči. Za vznikem suché pokožky však mohou stát i vnější faktory jako jsou změny klima, užívání léků, používání příliš agresivních kosmetických přípravků či nevyvážená strava. Suchou kůži poznáte dle šupinek, drsnosti, napětí a nepříjemného pálení a svědění.[5]

Mandlový olej se velmi dobře vstřebává, nezanechává pocit mastnoty, má silné regenerační a uklidňující účinky a obsahuje antioxidanty. Jako bonus je vhodný na všechny typy pleti, včetně té nejjemnější miminkovské, jelikož je velice jemný a nedráždivý. Najde využití u normální, aknózní, ekzematické i suché a popraskané pokožky. Arganový olej, marocké tekuté zlato, je opravdový univerzál. Má velmi nízkou komedogennost, některé studie jej dokonce doporučují při léčbě aknózní pleti, zároveň dokáže pečovat o pokožku suchou a uklidnit pleť po slunění. Bez problémů ho přijme i citlivá a podrážděná pokožka. Některé farmakologické vlastnosti arganového oleje jsou připisovány vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin. Kyselina olejová, mononenasycená mastná kyselina, oplývá terapeutickými vlastnostmi. Dále vysoký obsah linolenové kyseliny přispívá k hojivosti kožních zánětů. Antioxidanty tokoferoly odstraňují volné radikály.[6]

šípkovým olejem si zařídíte mladistvý vzhled pokožky natotata. Obsahuje vitaminy A, D, E, K a flaviody, a tak probudí k životu stárnoucí, unavenou pleť. Lehko vsakuje a nezanechává pocit mastnosti. Pozor jen na zbarvení, které může zanechat. Patříte-li mezi alabastrové krásky či krasavce nebude tento olej úplně pro vás.

Olej na ekzematickou a podrážděnou pokožku

Podrážděná a zánětlivá pokožka, to už není sranda, a vyžaduje nadstavbovou péči, nežli obyčejně vysušená pleť. Bohužel různých vyrážek a ekzémů existuje široká škála a někdy je i pro odborníka složité určit, co vás to vlastně trápí. Pokud váš stav není příliš vážný, ale stále bojujete s výskytem kožních obtíží, zkuste na ně jít přírodní cestou. Jestliže však trpíte vážnými kožními problémy, tak raději zajděte k odborníkovi a předejděte divokým experimentům na vlastí pěst. Někdy se to nemusí vyplatit.

Pupalkový olej můžete znát jako jeden z prostředků ke zklidnění při bouřlivé menstruaci. Jedná se však také o významný regenerační olej, který blahodárně působí při zánětlivých stavech pokožky, popáleninách, ekzémech a lupénce. Skvěle se hodí k ošetření suché a citlivé pokožky. Je zdrojem látek, které účinně působí při tvorbě buněčných membrán, udržují bariérovou funkci lipidů, váží vodu v pokožce a dalších bioaktivních látek, které se podílí na zklidňování zánětlivých projevů.

Černuchový olej obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Udělá dobře suché, citlivé a podrážděné pokožce. Díky antibakteriálním a desinfekčním účinkům pomáhá při léčbě akné, ekzémů, lupénky a mykóz. Tento olej má specifickou, trochu štiplavou vůni.

Nimbový olej je králem mezi smradlavými oleji, jelikož má velmi charakteristickou sirnou, nahořklou vůni. Také je ale i králem na ošetřování všemožných kožních neduhů. Akné, plísně a vyrážky se ho bojí. Opravdu, máme to vyzkoušeno. Také podporuje přirozenou regeneraci především mastné a problematické pleti. Používá se i k ošetření a péči o podrážděnou pokožku, při štípancích či drobných oděrkách.

Olej na mastnou a problematickou pokožku

Jak je to s mastnou pletí a oleji? Není pravdou, že používáním olejů se z vaší pleti stane pánvička na smažení. Nejprve je dobré udělat si takový malý výzkum, protože není olej jako olej. Existují oleje těžší a lehčí a liší se i obsahem mastných kyselin, které obsahují. Pro vás budou vhodnější ty s vyšším obsahem kyseliny linolové a ty, které mají nízkou komedogennost.

Konopný olej má moc uklidňovat podrážděnou a zanícenou pokožku, ošetří kožní neduhy jako je lupenka či atopický ekzém, snadno se vstřebává a to nejdůležitější, nemá tendenci ucpávat póry a obsahuje ty správné mastné kyseliny. Dokáže vybalancovat suchost a mastnost pleti, zvlhčuje ji a díky obsaženým antioxidantům chrání před volnými radikály. Viva la konopí.

Jojobový olej vlastně není olej ale vosk. Každopádně nejsme tu u zkoušky, a tak si můžeme dovolit ho zařadit do špatné kategorie. Jojobu ocení všechny typy pokožky včetně citlivé a mastné. Snadno se roztírá, snadno se vstřebává, jelikož se podobá lidskému sebu, a přispívá ke zmírnění produkce kožního mazu. Zvyšuje pružnost pokožky, zpomaluje stárnutí, blahodárně působí na rozpraskanou kůži, lze ho aplikovat na omrzliny, využít jako ochranu před sluncem, a tak dále, a tak dále. [7] Reguluje vlhkost kůže, jelikož nebrání odpařování vody a nepatří tedy mezi okluziva!

Slunečnicový olej může působit jako by tu byl omylem. Ale i tato surovina známá z kuchyní se velmi dobře vstřebává do pokožky bez zanechání mastného filmu, neblokuje póry a potěší problematickou pleť. Jeho emoliační a hydratační vlastnosti jsou na jedničku s hvězdičkou, tudíž ani suchá pleť nepřijde zkrátka.

A bát se nemusíte ani bambuckého másla. Jen ho nenanášejte ve velkých vrstvách a nezapomeňte pokožku pod ním hydratovat. Ačkoli je hutné, nemá tendenci ucpávat póry a je to ochránce do zimy jak dělaný.

Existují i další lehké oleje s nízkým stupněm komedogennost, tedy nižší tendencí k ucpávání pórů. Nicméně nic není stoprocentní, takže se může stát, že i velmi lehký olej bude vaše pleť odmítat, ale hutnější bez problémů vsákne.

Olej do sprchy?

Máte-li podezření, že váš sprchový gel či tuhé mýdlo ještě přispívá ke svědivosti a napjaté, vysušené pokožce, tak zkuste sáhnout po mycím oleji. Olej na sebe naváže nečistoty stejně dobře jako mýdlo a ještě nechá pokožku ošetřenou. To že se musí olej lít pouze do plné vany není vůbec pravda a i ve sprchovém koutě si sním užijete rozmazlující chvilky. Akorát pozor na kluzký povrch vany po jeho použití, aby uvolňující sprcha či koupel neskončila nohou v sádře. Jestli však nejste fandové mycích olejů, porozhlédněte se po mycích krémech nebo pěnách.

Také doporučujeme vyhýbat se dlouhým koupelím v horké vodě a divokému tření kůže ručníkem. Když se vyloupnete z vany či sprchového koutu ručníkem se netřete, ale pouze jen osušte a ošetřete pokožku olejem, krémem či mlékem. A pozor na alkohol (podávaný perorálně i jako součást kosmetických produktů) – vysušuje nejen játra, ale i pokožku.

Nevyžádané rady nakonec

Psát bychom o tomto tématu mohli dál a dál, snad by nám to hodilo i na knihu. Kdo by to ale čet. Musíme ale přidat pár mouder na závěr. Začínáte-li s oleji a nejste si jisti, jestli je to cesta právě pro vás, kápněte několik kapek do vašeho krému a uvidíte, co se stane. Nevíte-li jaký olej je pro vás ten pravý, koukněte na již připravené směsi, které jsou ušité pleti a pokožce na míru a navíc většinou i krásně voní. A pokud jste olejoví nadšenci tak určitě nemusíte zůstávat u jednoho druhu, klidně si doma připravte směs přesně podle vaší potřeby či nálady. A nebo z toho, co je prostě a jednoduše po ruce.

 

 

 

 

Z čeho čerpáme

[1] RŮŽIČKOVÁ JAREŠOVÁ, Lucie. Celoroční péče o atopickou a velmi suchou pokožku. Dermatologie pro praxi [online]. 2012, 6(1) [cit. 15. 1. 2022]. Dostupné z: http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/der/2012/01/02.pdf
[2] KVITOK. Ako si vybrať správný pleťový krém/olejové sérum/ olej/ olejové sérum/maslo/šľahaný krém/masť. In: Kvitok [online]. 3. 2. 2021 [cit. 15. 1. 2022]. Dostupné z: https://kvitok.sk/ako-si-vybrat-spravny-pletovy-krem-olej-olejove-serum-maslo-slahany-krem-mast/
[3] KOVACSOVA, Klára. Charakteristika rostlinných olejů uplatňovaných
v kosmetice.
Zlín 2012. Bakalářská práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická. Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky. Dostupné z:
[4]KVITOK. Ako si vybrať správný pleťový krém/olejové sérum/ olej/ olejové sérum/maslo/šľahaný krém/masť. In: Kvitok [online]. 3. 2. 2021 [cit. 15. 1. 2022]. Dostupné z: https://kvitok.sk/ako-si-vybrat-spravny-pletovy-krem-olej-olejove-serum-maslo-slahany-krem-mast/
[5] RŮŽIČKOVÁ JAREŠOVÁ, Lucie. Celoroční péče o atopickou a velmi suchou pokožku. Dermatologie pro praxi [online]. 2012, 6(1) [cit. 15. 1. 2022]. Dostupné z: http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/der/2012/01/02.pdf
[6] ZAHIR. Účinky arganového oleje. In: Zahir Cosmetics [online] [cit.15. 1. 2022]. dostupné z: https://zahir.cz/obsah/11-arganovy-olej
[7]KOVACSOVA, Klára. Charakteristika rostlinných olejů uplatňovaných
v kosmetice.
Zlín 2012. Bakalářská práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická. Dostupné z: http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/24171/kovacsov%c3%a1_2013_bp.pdf?sequence=1&isAllowed=y