Hledat
Filters
Zavřít
RSS

Zápisník příspěvky '2022' 'listopad'

Upečte si s námi voňavé perníčky

Upečte si s námi voňavé perníčky

Adventní čas, to kouzelné období plné krásných vůní a chutí, už skoro klepe na dveře. S první adventní nedělí začneme pálit svíčky na věncích, františky a vonné tyčinky, popíjet horký čaj a v neposlední řadě péct voňavé cukroví. Které máte nejraději? Rohlíčky, linecké nebo třeba perníčky?

Za nás perníčky rozhodně vedou. Jsou jednoduché na přípravu, krásně křehké a při jejich přípravě si můžete užít spoustu legrace ať už s vaším partnerem, maminkou, babičkou, nebo dětmi, jak můžete vidět na fotce. Z perníčků můžete vykrajovat všelijaké tvary a při jejich zdobení popustit uzdu své fantazii.

Jedním takovým receptem na voňavé žitné perníčky se nechala inspirovat i paní majitelka Brány ke zdraví, Renata Čiháčková. A protože z výsledku pečení byla nadšená, rádi bychom se s vámi o tento recept podělili. 

A co na něj budete potřebovat?

Jak na to?

Všechny ingredience smíchejte v míse tak, aby vám vzniklo hladké těsto. Může se stát, že bude příliš lepkavé. V takovém případě můžete postupně přidávat po pár gramech mouky. Když těsto nelepí a drží pohromadě, zabalte jej do potravinářské fólie a uložte na 1 den do lednice k odpočinku.
Následně těsto vyválejte na placku vysokou cca 0,5 cm a vykrajujte či vyřezávejte své oblíbené vánoční tvary. Ty potom rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
Na závěr můžete perníčky potřít rozšlehaným vejcem. Budou se pak krásně lesknout. Takto připravené perníčky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 7 minut. Po vychladnutí už stačí jen ozdobit a...dobrou chuť! :-)


Všechny ingredience najdete u nás ve Zdravé výživě na Orlí 17. Těšíme se na Vás!
Vaše Brána ke zdraví 

 

Tipy na dárky pro muže

Tipy na dárky pro muže

Máme pro vás další inspiraci na dárky z našeho obchůdku 🎁. Tentokrát se zaměříme na partnery, kamarády, tchány, dědečky, kolegy v práci a na muže obecně.
Přejeme Vám pohodový adventní čas ❤
 

Zdravá lahev

Dodržovat pitný režim jde i stylově. Milovníky hor, aut, fotbalu či gamesek určitě potěší zdravá lahev s cool designem. Lahev je vyrobena z materiálu speciálně vyvinutého pro lékařské a farmaceutické účely. Tento materiál (polypropylen) se využívá např. při nitrotělních aplikacích u pacientů, na jednotkách intenzivní péče a všude tam, kde jsou kladeny nejvyšší nároky na ochranu a bezpečnost lidského zdraví. Nepojímá pachy a netvoří se v ní plísně. Její použití je možné pro všechny typy nápojů bez omezení - nápoje až do 100°C, ledové nápoje nebo sycené. Díky náhradním komponentům vydrží vašemu miláčkovi či strýčkovi spoustu let, což ocení především praktici a všichni ti, kteří si k darované věci rádi vytváří citový vztah.

K lahvi je možné také dokoupit neoprenový termo obal, který udrží nápoj déle horký nebo studený.

          

 

Sójové svíčky Hygge

Tyto svíčky potěší i mužské čichové buňky. Pyšní se totiž rafinovanými kombinacemi éterických olejů, které dokážou vykouzlit neobyčejné vůně. Tabák a vanilkaKořeněný cider, Rýmovník, svíčka s vůní kávy nebo Cedru himalájského - to je jen zlomek možných vůní, ze kterých můžete vybírat. Svíčka je vyrobená ze 100% přírodního vosku ze sójových bobů bez obsahu pesticidů, herbicidů ani parafínu. Každý kus je vyrobený ručně, samozřejmostí je biobavlněný knot a etiketa na recyklovaném papíře. Svíčka je veganská, na zvířatech netestovaná a biologicky odbouratelná. K zakoupení ve dvou velikostech.

     

 

Ponožky s příměsí vlny Surtex

Ponožky s příměsí vlny ocení nejen váš partner, ale i tatínek, tchán nebo dědeček. U nás na prodejně najdete ponožky od české značky Surtex, která vznikla už v roce 1995. Jde o anatomické ponožky, které jsou ručně řetízkované a střihově upravené tak, aby byl zajištěn volný pohyb prstů. Na výběr v různých barvách, s podílem vlny od 60 do 90%. K dostání také společenské černé ponožky, který váš muž jistě ocení během plesové či divadelní sezóny. Všechny ponožky máme až do velikosti 48. 

     

 

Thermos vychytávky

Lámete si hlavu, čím udělat radost vášnivému rybáři, turistovi, čajo-milci či vyznavači dobré kávy? Sáhněte po termosce na pití či jídlo nebo po termohnrku od značky Thermos. Vše v krásném designu, nerezové a vakuově izolované. Nechybí ani nejrůznější vychytávky, jako například skládací lžička s kalíškem u termosky na jídlo nebo dobře omyvatelná víčka u termohrnků. Tento dárek potěší hlavně teď v zimě.

          

 

Péče o vousy

Tip pro všechny pány, kteří si pěstují plnovous nebo sní o hustém knírku. Protože i vousy potřebují péči, zvlášť pokud rostou různým směrem nebo se jejich růst zpomalil či dokonce zastavil. Řešením nemusí být hned jejich oholení, ale dodání potřebných živin, hydratace a navést neposedné vousky tím správným směrem. K tomu vám pomohou speciální olejíčky a kartáče s kančími štětinami. Olej stačí nanést 1-2krát týdně, česání vousů se doporučuje každý den. A tady máme zase tip pro ženy mužů "vousáčů": udělějte si z péče o plnovous každodenní společný rituál. Vezměte kartáč do svých rukou a dopřejte svému milovanému péči podobnou Barber shopu. 

          

 

Pánská kosmetika na holení

Nebojte se, v našem obchůdku najdete i dárky pro muže, kteří o dlouhé vousy nestojí a pravidelně se holí. Tady nikdy nic nezkazíte holící kosmetikou a vodou nebo balzámem po holení. Můžete si vybrat z nejrůznějších značek, od WeledyNobilis Tilia až po novou značku, která je určená speciálně pro muže. Kaerel je přírodní veganská pánská kosmetika, která je funkční, stylová a co nejvíce šetrná k životnímu prostředí. 

Pro fajnšmekry doporučujeme pod vánoční stromeček zabalit stylovou štětku na holení s keramickou miskou nebo ocelovým mýdlem od Dagary. A co třeba darovat kovový holící strojek s klasickou žiletkou, který zajistí to nejhladší oholení? Pokud vás tato možnost zaujala, přijďte k nám na prodejnu. Rádi vám ukážeme všechny možnosti.

          

 

Sprchové gely a šampony 2v1

Mnoho mužů upřednostňuje jednoduchost a praktičnost. A to i v koupelně. Proč mít jednu lahvičku na vlasy a jednu na tělo, když to jde spojit? Všechny naše nabízené značky jsou šetrné k pokožce i k životnímu prostředí a navíc krásně voní.

     

 

Darujte kus přírody s Goodways

Goodways je česko-švédská rodinná firma, která sní o budoucnosti bez zbytečného odpadu. Jejich cílem je inspirovat k udržitelnému způsobu života a minimalizovat jednorázové plastové obaly. V jejich nabídce najdete nejen krásné lahve a nerezové dózy na jídlo, ale i mnoho dalších vychytávek. Například bambusový příbor, který je zabalený v praktickém příborníku nebo vodní filtr v podobě aktivního uhlí. tento filtr je lehce přenosný, vleze se do každé lahve se širším hrdlem a vyžaduje nulovou péči.

          

 

Látkové kapesníky do každé kapsy

Představte si, že byste celý život používali jen papírové kapesníky. Jak velká papírová hora by asi tak vznikla? Mnoho lidí se stále více a více vrací ke kapesníkům látkovým, jsou šetrnější k našemu nosu a jejich ekologická stopa je minimální. I u nás v obchůdku jsme s radostí podlehli tomuto zero waste návratu, takže si u nás můžete koupit různé velikosti a deisgny. Co se materiálu týče, najdete u nás kapesníkybiobavlny nebo z biobavlněného saténu.

     

 

Tuhé šampony a šampuky

Darujte tuhý šampon nebo šampuk. Pro některé pány může jít o experiment, pro jiné o osvědčenou klasiku. Dobře pění a lehce se přenáší. Jde o šetrnou možnost mytí vlasů, která pokožku zbytečně nezatěžuje přidanými látkami. Na výběr máte bezobalovou variantu například od slovenské značky Ponio a Caltha nebo sáhněte po brněnské značce Naturinka. Raději byste darovali zabalený kousek? I tady si můžete vybrat. Šampuk od Three hills soap je v praktické šroubovací nádobě, šampon od Naturinky zase skvěle vypadá v recyklovaném papírovém obalu.

     

 

Pánské přírodní deodoranty

Pánské přírodní deodoranty s obsahem jedlé sody nebo hořčíku nebrání pocení jako nezdravé antiperspiranty, ale dokážou pot absorbovat a zabránit případnému pachu. K dostání v tuhé či krémové podobě (nanáší se prstem) nebo jako roll on a sprej.

          

     

Tipy na univerzální dárky

Tipy na univerzální dárky

Chcete na vánočním večírku obdarovat své kolegy? Sháníte dárek pro maminku vaší přítelkyně? Rádi byste pod stromeček věnovali nějakou maličkost paní učitelce? Máme pro vás pár tipů na dárky, které se hodí každému a dokážou udělat radost i těm, které neznáme zatím až tak moc dobře.
Užívejte pohodové dny ❤
 

Notýsky, zápisníčky a bločky z dílny Lucie Ernestové

Tyto drobnosti dokážou potěšit jak praktickou, tak estetickou duši. Bločky a notýsky můžete vybírat jak s linkami, tak bez linek, v různých designech a velikostech. Skicáky a notýsky s tečkami uvnitř potěší kreativní nadšence. Bločky s magnetkem a tužkou jsou zase skvělým dárkem na ledničku do každého domova. Nakupování chybějících potravin bude o to jednodušší. Miniaturní bločky s rozvrhem hodin na zadní straně ocení jak školáci, tak rodiče. Vlezou se do každé kapsy či tašky, takže můžou být neustále nachystané na poznámky či k nahlédnutí.

             

 

Mýdla Almarasoap

Do těchto mýdel máte chuť se zakousnout! Jsou ručně vyráběná, obarvená přírodními minerálními pigmenty a ozdobená přírodními prvky. Jejich exkluzivní vzhled ocení především maminky, tchýně, šéfové a milovníci luxusu. Můžete vybírat z mnoha vůní a přísadami, od speciálních mýdel na problematickou pleť, přes mýdla peelingová až k hýčkajícím například s vůní zimolezu. Pokud hledáte ryze mužskou záležitost, můžete sáhnout hned po několika mýdlech.

 

Sójové svíčky od Sojky

Darujte svým blízkým pohodu. Tyto svíčky se pyšní dřevěným knotem, které imitují praskání dřeva v krbu. Použitý sójový vosk nejvyšší kvality zajišťuje, že se během hoření nebudou odpařovat žádné toxické látky jako tomu může být při používání běžných parafinových svíček. Sojka - svíčka je ručně a s láskou vyrobená: knot je ručně stříhaný, ručně připevněný ke dnu, vosk je ručně odlitý a ručně smíchaný s vůní. V různých voňavých kombinacích.

 

Šumivé bomby do vany od Pure Harmony

Tyto voňavé bomby do koupele jsou opravdovým zážitkem. Obsahují éterický olej z růže damšské, heřmánku pravého nebo levandule. Pro ještě větší smyslové potěšení v nich najdete kousky vybrané květiny.  Kombinace bílého jílu, mandlového a olivového oleje pokožku nejen dostatečně vyživí, ale i zjemní a opečuje. K dostání ve dvou velikostech nebo jako dárkové balení.


Léčivá síla přírody s Purity Vision

Česká značka Purity Vision je skvělou volbou pro milovníky vanilky, měsíčku, růže a levandule. Bambucké máslo s macerátem vybrané rostlinky zajišťuje uchování účinných látek včetně opojné vůně. Tato bambucká másla jsou vhodná jak na pleť, tak na celé tělo. Výborně slouží i jako balzámy na rty. Mohou se používat i k masážím nebo jako přísada do koupele, která dodá pokožce potřebné živiny. Stejné využití mají i pleťové oleje se stejnými vůněmi, které navíc vypadají nádherně - každá lahvička v sobě ukrývá sušené květiny nebo mletou vanilku. 

Sportovci nebo vaši blízcí, kteří mají problémy s bolestí svalů či hlavy, určitě zase ocení hořčíkový olej. Hořčíkový olej pomáhá hydratovat pokožku a díky rozpuštěné magneziové soli podporuje přirozenou ochrannou bariéru kůže, hydratuje a podporuje regeneraci kožních buněk. Stačí ho nastříkat na namožný sval, vmasírovat pár kapek na bolavé místo nebo jej přidat do relaxační koupele.

Vobrousek do každé kuchyně

Už jste slyšeli o voskovaném ubrousku? Jde o ekologického multifunkčního pomocníka, který se neztratí v žádné domácnosti. Používá se místo potravinové fólie a mikrotenových sáčků, zabalíte do něho rozdělané potraviny do lednice, svačinu, pečivo. Díky nejrůznějším rozměrům s ním překryjete i misku či mísu, talíř, hrneček... Vobrousek obsahuje včelí vosk, který je antibakteriální a jeho vlastnosti ochrání vše zabalené od osychání, okorání, plesnivění. Po použití ho stačí umýt v teplé vodě (ne horké kvůli vymytí vosku!), usušit a znovu použít. 

Sprcháče od Weledy 

Sprchovým krémem nikdy nic nezkazíte. Přírodní kosmetika Weleda má na výběr z mnoha vůní, od květinových po citrusové až po ryze pánskou vůni. S éterickými oleji, které mají aromaterapeutický účinek . Na své si přijdou i ti s nejcitlivější pokožkou. Pro ně doporučujeme sáhnout po mandlovém sprchovém krému, který snesou i kojící maminky díky neutrální vůni. 

Přírodní osvěžovače vzduchu

Přírodní osvěžovače vzduchu s éterickými oleji umí naladit na vánoční atmosféru, dodat energii, podpořit relaxaci, pomoci při respiračních onemocněních. Jejich malý rozměr a snadné použití z nich dělají parťáka do kabelky, na cesty, do práce či na návštěvu. Stačí nastříkat do prostoru a užívat si jedinečnou vůni, která zároveň dokáže pohlcovat okolní pachy. Ze značek si můžete vybrat osvěžovače vzduchu od Rozvoněna nebo od Tierra Verde. Obě značky jsou české a kladou důraz na stoprocnentní přírodní složení.

 

MagsBags

Darujte praktickou svačinovou kapsu nebo ubrousek s voděodolnou vrstvou uvnitř, kterou lze jednoduše vytřít či vyprat. Tato vrstva je z polyesterového plátna s nátěrem z potravinářského silikonu a teflonovou impregnací, vyrobená v ČR a testovaná pro styk s jídlem. Nejrůznější rozměry a designy zajistí, že vyberete ten správný MagsBags opravdu pro každého. A navíc jsou univerzální! Využijete je například i jako kosmetickou taštičku, pouzdro na zubní pastu a kartáček, na příbor nebo na powerbanku. Fantazii se meze nekladou.

K dostání také chlebousek nebo chlebapsa pro uskladnění pečiva. Vyrobený ze dvou vrstev a se lnem uvnitř, který zaručí, že se pečivo nezapaří a nezačne plesnivět.

Mýdlárna U Dvou koček

Mýdla z této dílny jsou vyráběna tradiční metodou za studena, která je šetrnější a mýdlům umožňuje uchovat si všechny výživné látky, minerály a vitamíny přirozeně obsažené v rostlinných olejích. Navíc obsahují éterické oleje, které tato mýdla povyšují na mýdla aromaterapeutická. Podle zvolených vonných kompozicích dokážou léčit, posilňovat, zklidnit a potěšit. Ilustrace Lucie Ernestové ještě více podtrhují jejich krásu.

Advent

Advent

Z latinského adventus = příchod.


Období, ve kterém se lidé připravují na vánoční svátky, je od 11. století ustáleno na poslední čtyři týdny před Štědrým dnem. Advent začíná nedělí, zapálením první ze čtyř svící na adventním věnci a končí se západem slunce o Štědrém večeru. První adventní neděle je také začátkem nového liturgického roku.
Tato předvánoční doba je časem půstu. Je to období ztišení, klidu a rozjímání. Křesťané si první dvě neděle připomínají druhý příchod Krista, poslední soud, povolání a důstojnost člověka, péči o duši. Charakteristickou postní barvou těchto nedělí je temně fialová. V druhé půlce adventu se lidé připravují na narození Ježíše Krista. Tuto atmosféru očekávání podtrhuje změna barvy třetí neděle adventní (tzv. radostné), a to na barvu symbolizující radost - růžovou.
Neděle nesou také lidová označení: železná, bronzová, stříbrná a zlatá.

Adventní věnec jako symbol adventu

Symbolem adventu se v 19. století stal adventní věnec. Každou neděli se zapaluje jedna další svíce - stále rostoucí světlo vyjadřuje stupňující se očekávání Krista a stále větší radost v srdcích.

  • První svíce, svíce proroků, je památkou na proroky, jež předpověděli narození Krista.
  • Druhá svíce, betlémská, reprezentuje lásku a Ježíšovy jesličky.
  • Třetí adventní svíce, pastýřská, vyjadřuje radost z pomalu končící postní doby a očekáváné slavné narození spasitele.
  • Na čtvrtou neděli se zapaluje poslední svíce, andělská, která představuje mír a pokoj.

Tradiční adventní věnce se vyrábí z větviček chvojí. Ozdobené mohou být sušenými pomeranči, šípky, šiškami a jinými plody.
V dnešní době je možné najít adventní věnce v rozličných provedeních. Můžete sáhnout po keramických, dřevěných, kovových i plastových. Za nás to letos vyhrál kovový svícen od Rozvoněna, v kombinaci s jejich svíčkami ze včelího vosku, které jsou vyráběny v chráněné dílně. Proč si vybrat přírodní svíčky si můžete přečíst v jednom z načich starších článků.

                    

Další tradice

  • Na sv. Barboru, 4. prosince, je další tradicí řezání 'barborek' - větviček, nejčastěji třešňových. Pokud větvička do Vánoc rozkvete, přináší tak do domu štěstí a děvčatům na vdávání předpovídá svatbu.
  • V předvečer svátku sv. Mikuláše chodí po domech čert, anděl a Mikuláš. Hodné děti jsou odměněny sladkostmi, oříšky a mandarinkami, zlobivé děti naopak dostávají brambory a uhlí.
  • Domovy se uklízejí před nastávajícími svátky a zdobí se jmelím, které má přinášet štěstí, požehnání do domu a plodnost. Polibek pod větvičkou jmelí má zajistit vzájemnou lásku až do příštích Vánoc.
  • V adventu je také nejvyšší čas začít péct vánoční medové perníčky, aby do Štědrého dne stihly změknout.
  • Děti od začátku prosince den co den otevírají adventní kalendář, který jim připomíná blížící se Vánoce a dodržování půstu.

        

Svíčky

Jak lépe si zpříjemnit prodlužující se večery a naladit se na podzimní atmosféru než s pomocí svíček?

Velká většina svíček, které zakoupíte v drogeriích či ve voňavé sekci IKEI a jiných domácích doplňcích, je vyrobena z parafínového vosku. Při spalování nekvalitních svíček z tohoto vosku se do ovzduší mohou uvolňovat karcinogenní látky, mezi něž patří hlavně aceton, benzen a toluen. Mimo jiné vzniká parafín jako vedlejší produkt při výrobě ropy a obsahuje další látky jako je acetaldehyd, formaldehyd a akrolein. Tyto látky mohou způsobit alergické reakce a jiné zdravotní problémy.

Jaký vosk tedy vybrat?

Jako náhradu parafínového vosku můžete volit svíčky z vosku včelího, sójového, řepkové apod. Tyto svíčky při hoření toxiny nevylučují ale i každá z těchto variant má své pro a proti.

Včelí vosk má pozitivní účinky na zdraví, ale jeho získávání nemusí být vždy zrovna etické. Jedná se hlavně o případy, kdy tento vosk pochází od komerčních včelařů. Oblíbenost včelích produktů a velká poptávka po nich, může také výrobce zlákat k přimíchávání jiných látek do včelích produktů a jejich účinnost a kouzlo se tak vytrácí.

Pálení sójového vosku nezvyšuje obsah CO2 v atmosféře, hoří dvakrát delší dobu než je tomu u parafínu a je považován za nejčistější alternativu svíček. Otázkou však zůstává ekologičnost pěstování sóji, používání pesticidů a herbicidů. Lokální variantou sójového vosku je vosk z řepky, získávaný z řepkového oleje.

Při výběru svíček si dejte pozor nejenom na typ vosku, ale i na obsah škodlivých chemických barviv a umělou parfemaci. Za vůní přírodních svíček stojí esenciální oleje, které mají pozitivní vliv na vaši psychickou pohodu.

 

Svíčky, které máme rádi my

Rozvoněno

ruční výroba v ČR

100% přírodní kokosový a sojový vosk

použity přírdní éterické oleje

při spalování se do ovzdučí neuvolňují škodlivé látky

veganské složení

vratné obaly

 

 

Soaphoria

ekocertifikovaný sójový vosk

dřevěný knot

aromaterapeutické účinky - zlepšení nálady, uklidnění po náročném dni, pozvednutí mysli, zbavení stresu

růčně odlévané

zdobené sušnými bylinkami, květy a plody

vratné obaly

 

 

Moje Hygge

HYGGE znamená činnost, stav či způsob, jak být šŤastnější a cítit se dobře v každodenním životě

přírodní vostk ze sójových bobů

knoty z bavlný s přidaným papírovým jádrem

100% esenciální oleje

etikety z recykovaného papíru, vratné obaly

sklenice s atestací na použití v potravinářství, veganské složení

 

 

Svíčku si také můžete vyrobit dle vlastní fantazie. Vybere si vosk, namixujete svoji vůni a sami si ji ozdobíte. Můžete tak vyrobit originální dárek, a zároveň si užijete čas tvoření a zastavíte se v uspěchaném světě.

Vykouzlete si s přírodní svíčkou hřejivou podzimní atmosféru a zažeňte chmury dlouhých večerů. Nezapomínejte při tom však na planetu. Nepotřebujete koupit každou svíčku, která Vám zavoní. Mějte doma pár svíček, ke kterým se rádi vracíte, vypalte je, vraťte jejich obal a kupte si novou. 

Zero Waste tip
Sbírejte zbytky vosků z vypálených svíček, poté je roztopte, přidejte knot a vyrobte si svíčku novou.