Klíčení je stále populárnější a tak stále častěji potkáváme v regálech i na eshopech semínka, která nejsou určena k jarnímu výsevu. A protože ráda zkouším nové věci tak není divu, že si našlo cestu i do mé domácnosti.
Proč si najednou všichni sypou na chleba řeřichu a do salátů přidávají mungo klíčky? A co to vlastně klíčky jsou?
Klíčky jsou naklíčená semena obilnin, olejnin a luštěnin, které jsou vhodné ke konzumaci v naklíčeném stavu. Enzymy v semínku se aktivují po přidání vody a díky světlu a kyslíku začnou pomalu vytvářet kořínek-klíčit. Během tohoto procesu se v semínku zvýší množství enzymů, vitamínů, minerálů a stanou se také lépe stravitelnými. Skladba a množství těchto výživových látek závisí na konkrétním semínku.
Krom zdravotních a výživových benefitů byl pro mě velkým impulzem také touha po pěstování a zahradničení. Bohužel v bytě bez balkónu není moc možností jak své pěstitelské touhy ukojit. Klíčení mi dává možnost pozorovat růst rostlin, pečovat o ně a následně beze zbytku zpracovat. Navíc jsem si chuť klíčků přímo zamilovala a tak není divu, že si v mém jídelníčku našli místo natrvalo.
Jak si vybrat semínka na klíčení?
Prvním důležitým krokem je správný výběr semínek- vybírejte určitě z BIO semínek, které jsou přímo určeny ke klíčení. Klíčit vám z nich půjde snadněji a navíc si můžete být jisti, že si tak nevyberete druh, který ke klíčení není vhodný a mohl by vám třeba i uškodit. Konkrétní druh vyberte podle chuťových preferencí a výživových látek, které jednotlivé druhy obsahují. Já mám ráda výraznější chutě a proto si často nakličuji ředkvičky, nebo řeřichu. Z větších semen, která se výborně hodí třeba do salátů, mi velmi chutnají fazole mungo, nebo třeba čočka. Obecně luštěniny příliš nevyhledávám, ale v naklíčené formě jsou úžasně lehké a svěží. Vzhledem ke zdravotním benefitům si také ráda klíčím brokolici, která podporuje mozkovou činnost.
Jak s klíčením začít?
Je několik možností jak s klíčením začít. Po výběru a nákupu je důležité semínka namočit aby se aktivovaly enzymy a celý proces se nastartoval. Semínka nechte přes noc ve vodě - můžete na to použít klíčící misku, zavařovací sklenici, nebo jakoukoliv jinou nádobu-já preferuji sklo, ale můžete použít cokoliv.
Na samotné klíčení můžete použít speciální klíčící misky, které se vyrábí v několika velikostech a z různých materiálů. Pokud ale nevíte jistě, jestli je klíčení pro vás to pravé, můžete si takovou klíčící misku vyrobit třeba ze zavařovacích sklenic a sítka. Po namočení semínka několikrát propláchněte a poté umístěte do klíčící misky, nebo zavařovačky, ze které bude moct voda volně odtékat. Nádobu nechte na světlém místě a každý den semínka důkladně propláchněte. Po několika dnech uvidíte malé klíčky, které postupně vyrostou v krásné velké zelené klíčky. Po vyrašení klíčky z nádoby začnu odebírat a konzumovat-částečně proto, aby v klíčící misce byl stále dostatek místa pro růst klíčků a částečně proto, že jsou výborné a já nemůžu odolat.
Můžu udělat při klíčení chybu?
Klíčení je velmi jednoduché, ale musíte dbát na výběr semen a dodržet správný postup. Velmi důležité je startovní namáčení a pravidelné proplachování. Pokud semínka nebudete pravidelně proplachovat, můžou se ve sklenici tvořit mikroorganismy a celou vaši úrodu vám kontaminovat. Důležité je taky správné čištění nádob mezi klíčeními - doporučuji vyvaření, nebo prolití horkou vodou.
Doufám, že vás tento text inspiroval a již tento týden zkusíte klíčení i vy. Přeji Vám hodně štěstí a hlavně dobrou chuť.